як організувати онлайн-навчання ВДОМА — поради для батьків

Цього року школярам знову доведеться навчатися дистанційно або у змішаному форматі. Та попри всі негаразди ваша дитина заслуговує на комфортне місце, де зможе отримувати нові знання. Зібрали декілька порад для дбайливих батьків, що хочуть вдало організувати навчальний простір для дитини.

Крок 1 – готуємо дитину до онлайн-навчання

Якщо маленький учень добре мотивований – процес навчання йде легко та успішно. Тож для початку проведіть з дитиною розмову, пояснить нинішні реалії та визначиться з цілями. Запитайте в школяра, наскільки для нього важливо ходити до школи, та чи викликає дистанційне навчання дискомфорт. Адже для багатьох дітей головним у шкільному житті є не стільки знання, скільки спілкування. Підготуйте дитину до того, що треба набратися терпіння та вчитися вдома.

Якщо учню складно це прийняти – не тисніть на нього, краще підтримайте та покажіть, що ви поруч і завжди готові допомогти. Замість наказів та маніпуляцій поставте дитині такі питання:

  • «про що ти мрієш?»
  • «які знання необхідні для здійснення цієї мрії?»
  • «чи відчуваєш ти своє місце у житті, покликання, та в чому воно полягає?»
  • «які знання роблять тебе більш самостійним?»

Це допоможе краще мотивувати вашого школяра до навчання. Але на цьому не варто зупинятись – адже вам доведеться контролювати навчальний процес.

Крок 2 – організуємо навчальне місце

Доволі в багатьох батьків виникають проблеми з тим, щоб виділити окреме місце для «робочого кабінету» дитини. Тим більше, що зараз багато хто працює віддалено з дому.

Це непросте випробування для всієї родини, але важливо з ним впоратись задля майбутнього дитини.

В ідеалі в школяра має бути окрема кімната з гарним освітленням, що добре провітрюється. Там повинен бути письмовий стіл зі стільцем, а ще місце для зберігання книжок, зошитів та інших канцтоварів.

Та що робити, коли у вас нема окремої кімнати? У цьому разі варто відокремити навчальну зону для дитини, поставивши туди стіл зі стільцем. Добре, якщо це буде затишна ніша, відгороджена від решти приміщення. Там не має бути нічого зайвого – іграшок, гаджетів, домашніх тварин, щоб школяр не відволікався. Також за можливості поставте туди особистий комп’ютер або планшет, з якого дитина зможе долучатися до онлайн-конференцій зі вчителями. Якщо немає такої можливості, створіть окремий аккаунт на своєму гаджеті.

У жодному разі не допускайте, щоб учень виконував завдання на дивані, у ліжку чи на кухні. Це руйнує графік навчання, порушує дисципліну та заважає формувати навички правильного керування часом.

Крок 3 – дбаємо про дисципліну

Під час домашнього навчання дітям складно дотримуватися заведений у школі правил. Вони розслабляються, можуть відволікатися від онлайн-уроків, не слухати вчителя. Але не поспішайте лаяти школяра – можливо, це просто реакція на стрес. Без ефекту присутності та контакту з однолітками заняття можуть здаватися йому дуже нудними. Щоб цього уникнути, постійно розмовляйте з дитиною, проговорюйте важливість навчання, хваліть її за будь-які успіхи. Важливо, щоб учень розумів, що дистанційні уроки – це те ж саме, що й школа, просто в іншому форматі.

Також вам доведеться контролювати навчальний процес – але намагайтесь робити це максимально ненав’язливо. Важливо, щоб дитина розуміла, що ви робите це, бо хочете допомогти у складних моментах. Та й не будьте дуже наївними й не дайте себе обдурити – деякі діти пояснюють свою лінь технічними проблемами.

Крок 4 – долаємо страх перед камерою

Це досить популярна проблема, адже діти часто переймаються через свій зовнішній вигляд, особливо підлітки. Вони можуть соромитись свого зображення або голосу в онлайн-конференції. Олії у цій вогонь можуть підливати однокласники, які зберігають максимально невдалий скріншот і потім дратують ним дитину. Усе це сильно б’є по самооцінці.

Щоб побороти цей страх, проговоріть його разом. Ось декілька порад, які в цьому допоможуть:

  • Обсудить норми етикету на онлайн-уроках, продумайте позу, погляд, зовнішній вигляд.
  • Підготуйте одяг заздалегідь – це мають бути шкільні речі, а не домашня піжама чи халат.
  • Коли в дитини онлайн-заняття, не з’являйтеся у полі видимості камери, не розмовляйте, не шуміть посудом або побутовою технікою.

Ще декілька важливих порад

  • Постійно запитуйте дитину, як справи у навчанні, цікавтесь її успіхами та почуттями з приводу дистанційного формату, допомагайте у разі складношів з домашніми завданнями.
  • Не кидайте школяра сам на сам з технологіями – розбирайтеся з комп’ютером та софтом для онлайн-уроків разом.
  • Слідкуйте, щоб дитина більше рухалася – влаштовуйте прогулянки та спільні тренування.
  • Дозволяйте школяру проводити час із друзями у вільні від навчання години.
  • Частіше хваліть дитину, обіймайте, проявляйте підтримку – це допоможе впоратися зі стресом.

Ці прості поради допоможуть зробити процес дистанційного навчання набагато приємнішим та ефективнішим.

Help

Підготовчі курси за предметами  ЗНО розроблено провідними фахівцями, які мають великий досвід створення тестів. Теоретичний матеріал кожного предмета повністю відповідає програмам середньої школи і програмовим вимогам ЗНО. Запропоновані онлайн курси по ефективності і якості здатні конкурувати із іншими формами додаткової підготовки абітурієнта (репетитори, підготовчі курси), а робота із тематичними тестами і тестами  у форматі ЗНО, якими насичені навчальні матеріали, допоможуть подолати психологічний бар'єр перед тестуванням.