БІЛОРУСІЯ: ВИКОРИСТАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ СТАНДАРТИЗОВАНИХ ТЕСТУВАНЬ (НСТ) ПРИ ВСТУПІ ДО ВНЗ

БІЛОРУСІЯ: ВИКОРИСТАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ СТАНДАРТИЗОВАНИХ ТЕСТУВАНЬ (НСТ) ПРИ ВСТУПІ ДО ВНЗ

 

Загальні відомості про Республіку Білорусь

Білорусь, інколи Білорусія (біл. Беларусь, рос. Беларусь, Белоруссия) — держава у східній Європі, що здобула свою незалежність від СРСР у 1991 році.

Площа території: загальна — 207 600 км2.

Столиця — Мінськ (1711 тис. жителів).

Загальне населення країни складає 9,504 млн осіб.

Освіта

Дошкільна освіта в Білорусі є першим рівнем основної освіти, що закріплено в редакції Закону Республіки Білорусь «Про освіту в Республіці Білорусь» (19 березня 2002 р., розділ IV). Відповідно до Закону, у рамках цілісної системи освіти Республіки Білорусь дошкільний рівень покликаний забезпечити всебічний розвиток дитини.

Заклади дошкільної освіти розрізняються за типами та профілем роботи з дітьми. Станом на 1.01.2008 року в Білорусі було 4109 закладів дошкільної освіти, які відвідувало 365 298 дітей. Середня освіта — наступний етап в отриманні освіти в Республіці Білорусь. Отримати її можна в загальноосвітніх школах і гімназіях. Навчання на цьому рівні починається з 6 років. Сучасна модель загальноосвітньої школи включає в себе декілька ступенів.

Перший ступінь — загальна початкова освіта. Період навчання триває 4 роки, з 1-го по 4-й клас.

Другий ступінь — загальна базова освіта. Період навчання: початкова освіта, потім — із 5-го по 9-й клас.

Третій ступінь — загальна середня освіта. Її отримують ті учні, які закінчили базову школу і продовжили навчання в 10-му і 11-му класах загальноосвітньої середньої школи.

Загальну середню освіту можна отримати і в професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладах, прийом до яких здійснюється після закінчення базової школи. В останні роки в навчальних закладах Республіки Білорусь існує 10-бальна система оцінки знань.

Вища освіта в Білорусі представлена 43 державними вищими навчальними закладами (із них 31 університет, 6 академій, 2 інститути, 4 вищих коледжі), а також 12 ВНЗ приватної форми власності.

У Білорусі проведено ліцензування освітньої діяльності всіх вузів незалежно від форми власності. Білоруський державний університет і Білоруський національний технічний університет є провідними вищими навчальними закладами в національній системі освіти. Вища школа готує фахівців за 360 спеціальностями і за більше ніж 2 тис. спеціалізаціями.

Вступ до вищих навчальних закладів

Організацію, забезпечення і проведення НСТ покладено на Республіканський інститут контролю знань — РІКЗ.

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ІНСТИТУТУ

Основною метою діяльності Інституту є методичне та організаційне забезпечення контролю знань учнівської молоді, спрямованого на підвищення якості освіти в Республіці Білорусь, а також проведення заходів щодо здійснення тестування громадян.

Інститут, організований у формі установи на основі власності Республіки Білорусь, є некомерційною організацією, що фінансується з республіканського бюджету.

Республіканським органом державного управління, уповноваженим власником управляти майном Інституту, є Міністерство освіти Республіки Білорусь.

Інститут здійснює свою діяльність відповідно до Конституції Республіки Білорусь, Закону Республіки Білорусь «Про освіту в Республіці Білорусь», рішень Президента Республіки Білорусь, Уряду Республіки Білорусь, відповідно до нормативних правових актів Міністерства освіти Республіки Білорусь, інших актів законодавства Республіки Білорусь і свого Статуту.

Інститут є юридичною особою, має в оперативному управлінні відособлену частину державного майна, несе самостійну відповідальність за своїми зобов’язаннями, може від свого імені набувати і здійснювати майнові та особисті немайнові права, виконувати обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді. Інститут має самостійний баланс (або кошторис), поточний (розрахунковий) та інші рахунки в банку, які відкриваються в установленому законодавством порядку, печатку та бланки документів із зображенням Державного герба Республіки Білорусь.

У Статуті Інституту враховані такі джерела формування майна: бюджетні кошти, кошти, отримані за виконання договірних наукових робіт, від платного навчання, від підприємницької діяльності, кредити банків, безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій і фізичних осіб, у тому числі закордонних, інші джерела, не заборонені чинним законодавством. Інститут має право здійснювати господарську діяльність, що приносить доходи відповідно до порядку, що визначається своїм Статутом і законодавством Республіки Білорусь.

Відносини Інституту з іншими підприємствами, організаціями та громадянами в усіх сферах діяльності будуються на основі договорів. Інститут реалізує свою продукцію, роботи, послуги за цінами і тарифами, які встановлюються самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавством Білорусі, — за державними цінами і тарифами. Інститут не має права виступати гарантом або поручителем перед банками-кредиторами юридичних і фізичних осіб недержавної форми власності щодо виконання цими особами своїх зобов’язань повернення отриманих кредитів.

Інститут здійснює такі види економічної діяльності:

— освіта для дорослих та інша освіта, не включена до інших форм освіти;

— дослідження та розробки;

— дослідження та розробки в галузі природничих та технічних наук;

— дослідження та розробки в галузі суспільних і гуманітарних наук;

— обробка даних;

— видавнича діяльність.

Завдання Інституту:

— Створення організаційно-правового забезпечення та інфраструктури для організації та проведення тестування громадян.

— Проведення науково-дослідних робіт (НДР) і науково-дослідних дослідно-конструкторських робіт (НДДКР) із розробки та впровадження нормативно-методичних документів та сертифікованих комп’ютерно-кваліметричних засобів для вимірювання якості навчання, нових освітніх стандартів і технологій.

— Координація змістовної частини освітніх стандартів до вимог тестового контролю якості знань і сертифікація освітніх програм, методик і засобів контролю.

— Підготовка та видання навчально-методичної, науково-технічної літератури, нормативної документації, збірників тестів та рекламної продукції.

— Здійснення тестування громадян із основних предметів загальної середньої, професійно-технічної, середньої спеціальної та вищої освіти, а також професійної орієнтації та загального рівня підготовки.

— Підготовка тестових матеріалів і проведення внутрішніх і зовнішніх атестацій за замовленнями вищих навчальних закладів та інших організацій.

— Організація підготовки (підготовчі курси) до участі в тестуванні.

— Проведення за результатами тестування моніторингу якості освіти в Республіці Білорусь та розробка рекомендацій щодо вдосконалення управління й організації освітнього процесу.

— Проведення конференцій та нарад із проблем освіти, участь у міжнародних, республіканських програмах і проектах із проблем тестування в освіті.

— Підготовка та обмін науковою, технічною та економічною інформацією з установами та фізичними особами.

— Надання консультаційних освітніх послуг.

— Створення інформаційних банків даних за основними напрямами діяльності Інституту.

— Вивчення та узагальнення зарубіжного досвіду контролю знань.

Адміністративна структура РІКЗ

ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ

Феськов Микола Степанович — директор закладу освіти «Республіканський інститут контролю знань», кандидат педагогічних наук, доцент.

Закінчив БГУ за спеціальністю «Географія», аспірантуру Мінського державного педагогічного інституту, Академію народного господарства Ради Міністрів СРСР за програмою для керівників і фахівців державних установ.

Працював учителем, заступником директора з навчально-виховної роботи, директором загальноосвітньої школи, головним інспектором, головним експертом, начальником Головного управління загальної середньої освіти Міністерства освіти Республіки Білорусь.

Обирався депутатом місцевих органів влади, народним депутатом СРСР, членом Верховної Ради СРСР, заступником Голови Комісії Ради Союзу Вер-ховної Ради СРСР.

ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА

ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

УПРАВЛІННЯ З РОЗРОБКИ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ ТЕСТІВ

УПРАВЛІННЯ З РОЗРОБКИ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ ТЕСТІВ ДЛЯ ВИПУСКНИКІВ БАЗОВОЇ ШКОЛИ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО УПРАВЛІННЯ

ВІДДІЛ МОНІТОРИНГУ І МЕТОДИК КОНТРОЛЮ

РЕДАКЦІЙНО-ВИДАВНИЧИЙ ВІДДІЛ

Основними завданнями на 2012 р. визначені:

— безперервне вдосконалення процедури організації та проведення централізованого тестування в Республіці Білорусь;

— підвищення надійності системи інформаційного захисту, забезпечення конфіденційності тестових матеріалів, недопущення корупційних проявів;

— апробація роботи автоматизованої системи електронного зарахування до ВНЗ в автономному режимі на базі кількох закладів вищої освіти в ході вступної кампанії 2012 року;

— подальший розвиток матеріально-технічної бази Інституту.

 

Указ Президента Республіки Білорусь від 7 лютого 2006 р. № 80

«Про правила прийому до вищих і середніх

спеціальних навчальних закладів» (витяг)

РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Цими Правилами регулюється порядок прийому громадян на всі форми здобуття вищої освіти (денна, заочна (у тому числі дистанційна), вечірня) до вищих навчальних закладів Республіки Білорусь (далі — ВНЗ) незалежно від їх підпорядкованості та форми власності, за винятком вишів, що знаходяться в підпорядкуванні органів державної безпеки Республіки Білорусь, порядок прийому в які визначається Комітетом державної безпеки (в ред. Указів Президента Республіки Білорусь від 8.02.2008 № 70, від 12.05.2009 № 243).

2. До вузів на всі форми здобуття вищої освіти можуть вступати особи, які мають загальну середню освіту або професійно-технічну освіту із загальною середньою освітою або середню спеціальну освіту, підтверджену відповідним документом про освіту.

3. Громадяни Республіки Білорусь, іноземні громадяни та особи без громадянства, які постійно проживають в Республіці Білорусь, особи білоруської національності, які є громадянами іноземних держав або особами без громадянства, які постійно проживають на території іноземних держав, громадяни Російської Федерації, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан мають право брати участь у конкурсі на здобуття вищої освіти в державних вищих навчальних закладах за рахунок коштів республіканського бюджету (далі — за рахунок коштів бюджету), якщо такий рівень освіти вони отримують за рахунок коштів бюджету вперше, або на конкурсній основі вступати в державні або приватні ВНЗ на навчання на умовах оплати фізичними або юридичними особами (далі — на умовах оплати).

4. У конкурсі на заочну або вечірню форму вищої освіти за рахунок коштів бюджету мають право брати участь особи, перелічені в частині першій цього пункту, які мають загальну середню освіту і працюють за профілем обраної спеціальності, особи, які мають професійно-технічну освіту із загальною середньою освітою або середню спеціальну освіту та вступають на відповідні або споріднені спеціальності, а також діти-інваліди, інваліди I і II групи, які мають загальну середню освіту, професійно-технічну освіту із загальною середньою освітою або середню спеціальну освіту, при відсутності медичних протипоказань для навчання за обраною спеціальністю. Інші особи беруть участь у конкурсі на заочну або вечірню форму одержання вищої освіти на умовах оплати.

5. У конкурсі на здобуття вищої освіти у вищих навчальних закладах, які здійснюють підготовку кадрів для Збройних Сил, інших військ і військових формувань Республіки Білорусь, органів внутрішніх справ, органів і підрозділів із надзвичайних ситуацій, мають право брати участь громадяни Республіки Білорусь, які пройшли професійний відбір у порядку, встановленому законодавством.

6. Прийом осіб, які виявили бажання брати участь у конкурсі на здобуття вищої освіти (далі — абітурієнти), у державні вищі навчальні заклади на навчання за рахунок коштів бюджету здійснюється відповідно до контрольних цифр прийому, які затверджуються керівниками вищих навчальних закладів за спеціальностями та за формами здобуття вищої освіти (у тому числі в скорочений термін) за погодженням із Міністерством освіти в межах коштів, визначених бюджетом.

7. Прийом абітурієнтів на навчання на умовах оплати в державні вищі навчальні заклади (понад контрольні цифри прийому), а також у приватні вищі навчальні заклади здійснюється в межах граничної чисельності учнів, передбаченої спеціальним дозволом (ліцензією) на освітню діяльність.

Відомості про кількість місць, що надаються в державних вищих навчальних закладах на навчання за рахунок коштів бюджету та на умовах оплати, а також у приватних вищих навчальних закладах повідомляються відповідними вищими навчальними закладами громадськості щорічно до 1 квітня.

РОЗДІЛ 2

ДОКУМЕНТИ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ АБІТУРІЄНТАМИ ДО ПРИЙМАЛЬНИХ КОМІСІЙ

………………..

9. Для організації прийому абітурієнтів у ВНЗ створюється приймальна комісія, очолювана керівником вищого навчального закладу. Приймальна комісія здійснює роботу відповідно до актів законодавства, у тому числі Положення про приймальну комісію вищого навчального закладу, який затверджується Міністерством освіти. Абітурієнти подають до приймальної комісії вищого навчального закладу такі документи:

• заяву на ім’я керівника вищого навчального закладу за встановленою формою;

• оригінали документа про освіту та додатка до нього;

оригінали сертифікатів централізованого тестування (далі — ЦТ), проведеного в Республіці Білорусь у рік прийому;

• медичну довідку про стан здоров’я за формою, встановленою Міністерством охорони здоров’я;

• документи, що підтверджують право абітурієнта на пільги при прийомі на навчання;

• 6 фотокарток розміром 3 х 4 см.

РОЗДІЛ 3

ПРОВЕДЕННЯ ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ

………..

14. Абітурієнти, які беруть участь у конкурсі на здобуття вищої освіти, складають три вступних випробуванні у формі ЦТ (централізованого тестування), за винятком вступних випробувань із предметів «література (російська, білоруська)», «творчість», «фізична культура», форма проведення яких визначається приймальною комісією вищого навчального закладу.

За прийом та оформлення документів для участі абітурієнта в ЦТ стягується плата. Розмір і порядок внесення плати визначаються Урядом Республіки Білорусь.

Реєстрація абітурієнтів для участі в ЦТ проводиться з 2 травня по 1 червня на підставі заяви, документа про внесення плати за прийом та оформлення документів для участі абітурієнта в ЦТ та документа, що посвідчує особу, в одному з вищих навчальних закладів, визначених пунктами проведення ЦТ.

ЦТ проводиться за рахунок коштів бюджету з 12 червня по 15 липня з навчальних предметів — фізика, математика, біологія, хімія, білоруська мова, російська мова, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), суспільствознавство, все світня історія новітнього часу, історія Білорусі, географія. Конкретні терміни й умови проведення ЦТ визначаються Міністерством освіти. Абітурієнти мають право складати вступні випробування у формі ЦТ тільки з трьох предметів: із білоруської чи російської мови (за вибором) і з двох предметів, зазначених у частині четвертій цього пункту.

16. Абітурієнти складають вступні випробування з державної мови у формі ЦТ (білоруської чи російської — за вибором, за винятком філологічних спеціальностей, при вступі на які необхідно складати вступне випробування з білоруської або російської мови відповідно до обраної спеціальності і два вступних випробуванні відповідно до профілю (напряму) спеціальності (далі — профільне випробування):


 

17. На заочну та вечірню форми отримання освіти у ВНЗ сільськогосподарського профілю абітурієнти мають право здавати всі вступні випробування у ВНЗ або представити сертифікати ЦТ.

18. Абітурієнти, які не вивчали історію Білорусі, можуть здавати іспит із всесвітньої історії новітнього часу, крім профілю (напряму) спеціальності «історичний».

19. При вступі на спеціальності, що передбачають отримання вищої освіти за додатковою спеціальністю (спеціалізацією), першим профільним випробуванням є випробування з предмета, що відповідає додатковій спеціальності (спеціалізації).

20. Абітурієнти, що вступають на скорочений термін навчання, складають вступне випробування з однієї з державних мов, а також два вступних випробування з предметів навчального плану спеціальності середньої спеціальної освіти, перелік яких визначається приймальною комісією вищого навчального закладу.

21. Абітурієнти мають право здавати профільні вступні випробування білоруською або російською мовою (за вибором).

22. Абітурієнти з порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарату, яким відповідно до висновку державного центру корекційно-розвиваючого навчання та реабілітації було рекомендовано навчання в закладах, які забезпечують отримання спеціальної освіти, при відсутності медичних протипоказань для навчання за обраною спеціальністю здають вступні випробування у ВНЗ. Форма проведення вступних випробувань визначається приймальною комісією ВНЗ з урахуванням особливостей психофізичного розвитку абітурієнта.

23. Вступні випробування проводяться за програмами, складеними на основі освітніх стандартів загальної середньої освіти, затверджених Міністерством освіти. Програми вступних випробувань із предмета «творчість» для спеціальностей архітектури, журналістики, культури і мистецтва, а також із предмета «фізична культура» розробляються ВНЗ і затверджуються їх засновниками за погодженням із Міністерством освіти.

24. Оцінка знань абітурієнтів при проведенні вступних випробувань у ВНЗ здійснюється за десятибальною шкалою, при проведенні ЦТ — за стобальною шкалою. Результати ЦТ зараховуються як вступне випробування відповідно до поданого сертифіката ЦТ із виставленням відповідного бала за десятибальною шкалою, який визначається за перекладною шкалою, затвердженою Міністерством освіти.

Якщо всі вступні випробування проводяться у формі ЦТ, то з кожного предмета зараховується кількість балів, зазначених у сертифікаті ЦТ.

У випадку, якщо вступне випробування з предмета «творчість» проводиться в кілька етапів (не більше трьох), кожен етап оцінюється за десятибальною шкалою. За результатами проведення випробування абітурієнту виставляється сума балів, отриманих ним на кожному етапі.

25. Абітурієнти, що не з’явилися без поважної причини (хвороба або інші непередбачені обставини, що перешкоджають участі у вступному випробуванні, підтверджені документально) на одне із вступних випробувань у призначений у розкладі час або отримали позначки 0 (нуль), 1 (один), 2 (два) бали за десятибальною шкалою на вступному випробуванні (або одному з його етапів), до наступного вступного випробування (етапу вступного випробування), повторної здачі вступного випробування, участі в конкурсі на всі форми здобуття освіти в даному ВНЗ не допускаються.

Абітурієнти, які не змогли з’явитися на ЦТ із поважних причин (хвороба або інші непередбачені обставини, що перешкоджають участі в ЦТ, підтверджені документально), проходять його в резервний день, дата якого визначається Міністерством освіти. Абітурієнти, які не змогли з’явитися на вступні випробування у ВНЗ із поважних причин (хвороба або інші непередбачені обставини, що перешкоджають участі у вступному випробуванні, підтверджені документально), за рішенням приймальної комісії ВНЗ допускаються до їх здачі в межах строків, визначених розкладом вступних випробувань.

ГЛАВА 4

ОСОБИ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА ПІЛЬГИ ПРИ ВСТУПІ ДО ВНЗ

…………………..

26. Без вступних випробувань зараховуються:

• переможці (дипломи І, ІІ, ІІІ ступеня) міжнародних олімпіад (відповідно до переліку, затвердженого Міністерством освіти) і республіканської олімпіади з навчальних предметів, проведеної Міністерством освіти в навчальному році, який завершився в рік прийому (далі — навчальний рік), при вступі на спеціальності, для яких у пункті 16 цих Правил даний предмет визначений як предмет другого профільного випробування (на спеціальності медикофармацевтичного профілю — з хімії чи біології);

• переможці (дипломи I, II, III ступеня) міжнародних (відповідно до переліку, затвердженого Міністерством освіти) і республіканських олімпіад з інформатики та астрономії, проведених у навчальному році, при вступі на спеціальності фізичного, математичного та техніко-технологічного профілів;

• переможці (Гран-прі, дипломи I, II, III ступеня) міжнародних (відповідно до переліку, затвердженого Міністерством культури і узгодженим із Міністерством освіти) та республіканських творчих конкурсів і фестивалів, олімпіад із предметів культури і мистецтва, проведених Міністерством культури в навчальному році відповідно до положень, затверджених Міністерством культури і узгодженими з Міністерством освіти, при вступі на спеціальності культури і мистецтва;

• переможці, призери та учасники (спортсмени) Олімпійських ігор, переможці та призери Юнацьких Олімпійських ігор при вступі на спеціальності фізичної культури і спорту;

• переможці та призери чемпіонатів, фіналів розіграшів кубків, першостей світу та Європи, Олімпійських фестивалів молоді Європи, проведених відповідно до переліку, затвердженого Міністерством спорту і туризму та узгодженого з Міністерством освіти, при вступі на спеціальності фізичної культури і спорту;

• особи, нагороджені в навчальному році нагрудним знаком «Лауреат спеціального фонду Президента Республіки Білорусь щодо соціальної підтримки обдарованих учнів та студентів» або «Лауреат спеціального фонду Президента Республіки Білорусь із підтримки талановитої молоді» за творчі досягнення в сфері культури і мистецтва, високі досягнення в окремих предметних галузях, що відповідають профілю обраної спеціальності;

• випускники закладу освіти «Мінське суворовське військове училище», які закінчили в рік вступу даний заклад із оцінками 6 (шість) і вище балів із усіх предметів навчального плану і спрямовані в межах плану розподілу суворовців для подальшого навчання за спеціальностями «управління підрозділами та забезпечення діяльності родів військ» із присвоєнням кваліфікації «спеціаліст з управління — інженер» або закінчили спеціалізовані зі спорту класи і спрямовані в межах плану розподілу суворовців для подальшого навчання за спеціальностями фізичної культури і спорту;

• іноземні громадяни та особи без громадянства, що вступають відповідно до міжнародних договорів Білорусі, у тому числі міжвідомчого характеру.

ГЛАВА 5

ПОРЯДОК ЗАРАХУВАННЯ АБІТУРІЄНТІВ

………………

31. Зарахування абітурієнтів до ВНЗ на навчання за рахунок коштів бюджету та на умовах оплати на місця за всіма формами отримання освіти проводиться за конкурсом на основі загальної суми балів, підрахованої за результатами складання вступних випробувань та середнього бала документа про освіту, який визначається за десятибальною шкалою (із точністю до десятих часток одиниці).

Зарахування абітурієнтів до установ освіти «Білоруська державна академія музики» та «Білоруська державна академія мистецтв» на навчання за рахунок коштів бюджету та на умовах оплати на місця за всіма формами здобуття вищої освіти проводиться за конкурсом на основі загальної суми балів, підрахованої за результатами проведення етапів вступного випробування з предмета «творчість» і середнього бала суми балів, отриманої за результатами складання вступних випробувань у формі централізованого тестування і середнього бала документа про освіту.

Середній бал документів про освіту за п’ятибальною шкалою переводиться в десятибальну шкалу за перекладною таблицею середнього бала документів про освіту згідно з Додатком 2. У випадку, якщо всі вступні випробування проводяться у формі ЦТ, середній бал документа про освіту, визначений за десятибальною шкалою з точністю до десятих часток одиниці, переводиться в бал за стобальною шкалою шляхом множення на 10.

За рішенням приймальної комісії ВНЗ конкурс може проводитися по групі факультетів, факультету, групі спеціальностей, спеціальності, спеціалізації. Зарахування до ВНЗ на спеціальності, при вступі на які необхідно здавати вступне випробування з предмета «творчість», на навчання на умовах оплати за всіма формами здобуття вищої освіти здійснюється за конкурсом у порядку перерахування:

• абітурієнти, які здали вступне випробування з предмета «творчість» у даному ВНЗ;

• абітурієнти, які здали вступне випробування з предмета «творчість» в іншому ВНЗ.

32. На місця, установлені контрольними цифрами прийому на навчання на умовах цільової підготовки фахівців для прийому випускників підготовчих відділень, проводиться окремий конкурс. Абітурієнти, які не проходять за даним конкурсом, мають право брати участь у конкурсі на загальних підставах.

ГЛАВА 6

ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

……………….

37. У разі, якщо протягом місяця після початку навчального року абітурієнти, зараховані на навчання, не приступили до занять і не представили (особисто або через законного представника) документи, що підтверджують поважну причину їх відсутності на заняттях (хвороба), вони підлягають відрахуванню з ВНЗ, а на вакантні місця зараховуються абітурієнти, які не пройшли за конкурсом на дану спеціальність у цьому ВНЗ. Переведення на вакантні місця осіб, зарахованих на перший курс за іншими спеціальностями (спеціалізаціями), або зарахування на зазначені місця осіб, які не пройшли за конкурсом, або відрахованих з інших спеціальностей (спеціалізацій), не допускається.

38. Інші питання прийому до ВНЗ, не визначені у цих Правилах, вирішуються зазначеними установами освіти відповідно до законодавства.

Help