5 порад, як облаштувати робоче місце для школяра

ПОРАДИ ЯК ОБЛАШТУВАТИ РОБОЧЕ МІСЦЕ ДЛЯ ШКОЛЯРАДитині, що навчається у школі, потрібен власний комфортний простір, де буде зручно робити домашні завдання, читати, проходити уроки онлайн. Якщо це робоче місце організовано грамотно, то це мотивує до навчання. Тому варто подбати, щоб школяру воно подобалось, та також було ергономічним, зручним и функціональним. Ми підготувати 5 порад, як його облаштувати.

1 – зробіть правильне зонування приміщення

Мало в кого є можливість облаштувати дітям окремий кабінет для навчання. У кращому випадку, робоче місце знаходиться у дитячій кімнаті, де дитина живе, грає, спить. А в декого квартира взагалі однокімнатна. Тому важливо дотримуватися правила: робоча зона має бути відокремлена від інших частин кімнати. Щоб зонувати приміщення, використовуйте пересувні стелажі, ширми, перегородки або шторки. Якщо також можливості нема – пофарбуйте стіни у робочому кутку в інший колір. Таке зонування допоможе психологічно налаштуватися на правильний лад.

2 – придбайте ерогомічні меблі

Правильна осанка під час навчання дуже важлива, адже дитина проводить за столом багато часу. Якщо школяр сидить неправильно, сутулиться, перехиляється на один бік – це може спричинити розвиток сколіозу та інших проблем. Тому варто дотримуватись таких правил:

  • Висота стола має бути 50-52 см, стільця – 30-32 см (розрахунки для дитини зростом близько 130 см).
  • Край столу має знаходитись на рівні грудей при сидінні.
  • Правильна поза під час сидіння – ноги зігнуті в колінях та стоять стопами на підлозі, руки лежать на столі, зігнуті в ліктях, спина пряма.

3 – подбайте про достатнє освітлення

Якщо дитині під час навчання не вистачає світла, це може призвести до погіршення зору. Чи помічали ви, що у шкільних класах завжди дуже великі вікна? Це саме для того, щоб світла вистачало всім, у різних кутках приміщення. Якщо ж у вас вдома немає панорамного вікна, то треба обрати правильне місце для стола. Безпрограшний підхід – поставити його біля вікна, адже це найбільш освітлена частина кімнати.

4 – організуйте простір грамотно

Подбайте про те, щоб у дитині на робочому місці було усе необхідне для навчання. Також важливо, щоб можна було розташуваті всі ці речь під рукою. Тому біля столу мають бути:

  • розетка або переноска, щоб увімкнути комп’ютер;
  • дошка (магнітна, з коркового дерева) – на ній можна розміщувати стікери за нагадування, календар, розклад уроків тощо;
  • полички, контейнері, ящики – щоб зручно було зберігати зошити, книжки, канцтовари.

5 – Враховуйте побажання дитини

Для успішного навчання школяру важливо відчувати не тільки фізичний, але й емоційний комфорт. Тому перш ніж облаштовувати робоче місце, запитайте, як дитина його бачить. Але не очікуйте, що вона відразу ж видасть купу ідей. Вам варто обрати декілька варіантів з картинками та показати – нехай обирає.

При облаштуванні робочого простору враховуйте, чим цікавиться ваша дитина, що їй подобається. Наприклад, якщо їх подобаєте читати, розмістить полицю полицю з улюбленими книжками. Любить малювати? Подбайте, щоб у робочому кутку було достатньо місця для фарб та альбомів.

Головне, пам’ятайте: чим зручнішим буде робочий стіл для школяра, тим вищою буде мотивація вчитися. Зробіть його найулюбленішим місцем у домі для дитини!

Help

Підготовчі курси за предметами  ЗНО розроблено провідними фахівцями, які мають великий досвід створення тестів. Теоретичний матеріал кожного предмета повністю відповідає програмам середньої школи і програмовим вимогам ЗНО. Запропоновані онлайн курси по ефективності і якості здатні конкурувати із іншими формами додаткової підготовки абітурієнта (репетитори, підготовчі курси), а робота із тематичними тестами і тестами  у форматі ЗНО, якими насичені навчальні матеріали, допоможуть подолати психологічний бар'єр перед тестуванням.